participa si tu

Participa si tu

O nunta este un eveniment al dragostei, al bucuriei si in egala masura al superstitiilor. Foarte multe dintre momentele principale ale zilei de nunta sunt marcate de superstitii. Foarte putina lume stie ce este cu aceste superstitii, ce se ascunde in spatele lor si de ce trebuie tinut cont de ele. Dar foarte multa lume le respecta.Se spune ca aduce ghinion ca mirele sa vada rochia miresei inainte de ziua nuntii. In realitate, aceasta superstitie porneste din timpuri stravechi, cand tinerii logodnici nu aveau voie sa se vada unul pe altul (sa se cunoasca) decat in ziua nuntii. Motivul: pe atunci, casatoria era considerata o afacere de familie, nicidecum intemeierea unui camin conjugal pe criterii sentimentale. Asa ca parintii alegeau partenerul potrivit pentru copilul lor si aranjau cu viitorii cuscrii toate detaliile nuntii. De multe ori, era vorba despre miri batrani sau despre mirese urate. Deci cei patru parinti trebuiau sa evite intalnirea dintre logodnici de teama ca acestia s-ar putea respinge reciproc. In fata altarului, un asemenea pericol era inlaturat, mai ales ca mireasa purta pe cap un voal ce o facea destul de greu de vazut la fata, dar ii ingreuna si ei vederea mirelui. In zilele noastre, o mireasa nu vrea ca mirele sa-i vada rochia din dorinta de a-l surprinde si impresiona chiar in fata altarului. Elementul surpriza este deci si astazi unul esential.

Se stie: fata care prinde buchetul miresei urmeaza sa faca si ea nunta cat de curand. Acelasi lucru e valabil si pentru barbatul care prinde jarteaua miresei. Aceasta superstitie provine tot din timpuri de demult. La finalul petrecerii, fetele nemaritate obisnuiau sa alerge in spatele miresei pentru a smulge o bucata din materialul rochiei de nunta. Ingrozita ca isi distruge cu totul tinuta, mireasa arunca cu florile din buchet in directia hartuitoarelor sale. In ce priveste aruncarea jartelei, povestea e mai romantica. Ajunsi in intimitatea dormitorului, cei doi proaspeti soti isi consumau casatoria, iar la final, ca dovada ca afacerea a fost incheiata mirele iesea in pragul usii si arunca jarteaua. Astazi, acest ritual este doar un mod de a inveseli atmosfera, mai ales ca pentru a prinde buchetul sau jarteaua, tinerii nuntasi se pun in situatii nostime. O dovedesc pozele de nunta.

Se cere ca mireasa sa fie trecuta pragul dormitorului in brate, de catre proaspatul ei sot. In Europa medievala se considera rusinos ca mireasa sa se arate entuziasmata de noaptea nuntii, deci de intrarea in dormitor. Ea trebuia sa opuna putina rezistenta, asa ca mirelui ii ramanea o singura solutie: s-o treaca pragul in brate, cu forta. In zilele noastre, aceasta superstitie s-a schimbat total, exprimand nu nerabdarea sotului de a-si consuma relatia fizica cu proaspata sotie, ci un gest romantic, de dragoste. Trecand-o in brate pragul casei, barbatul isi ia angajamentul de a-si ocroti sotia pentru restul vietii, de a o iubi si incalzi la pieptul sau, de a o trece pe brate prin toate greutatile vietii.Chiar daca nu au o baza reala, superstitiile de nunta asigura ceremoniei un plus de farmec si romantism.